Kardinaal Reinhard Marx heeft sterke kritiek geuit op de Beierse minister-president Markus Söder. De aartsbisschop van München en Freising vindt dat het recente deelstaatregeringsbesluit om vanaf 1 juni in alle openbare gebouwen in de Vrijstaat Beieren crucifixen op te hangen een gevaar voor de maatschappelijke vrede. Het leidt tot “verdeeldheid, onrust en conflict”, aldus Marx vandaag in de Süddeutsche Zeitung.

Kardinaal Marx, de voornaamste rooms-katholieke geestelijke in Beieren, heeft zich nu ook in het debat over het controversiële regeringsbesluit gemengd. Söder, CSU-voorman en protestant, vindt dat het kruisbeeld ook een symbool is van de Beierse cultuur en de bijbehorende waarden. Volgens de aartsbisschop, tevens voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, is het echter niet aan de staat om duiding te geven aan de afbeelding van Christus aan het kruis, laat staan om dit teken toe te eigenen.

Het besluit van het Beierse Landeskabinett heeft een storm van protest veroorzaakt. Groenen en socialisten verwijten de CSU populisme en ongrondwettelijk handelen. Liberaal voorman Christian Lindner (FDP) sprak van een profanisatie van het Kruis. De CSU-secretaris-generaal Markus Blume wijst de kritiek van de hand; die is volgens hem afkomstig van een “onheilige alliantie van religiehaters en zelfloochenaars”.

KRO