Paus Franciscus heeft bij hem thuis drie bekende Chileense slachtoffers ontvangen van seksueel misbruik. Het gaat om José Andrés Murillo, James Hamilton en Juan Carlos Cruz, die met anderen zijn misbruikt door de invloedrijke Chileense priester Fernando Karadima.

Het Vaticaan deed geen mededelingen over de inhoud van de gesprekken van de paus met de slachtoffers. Franciscus wil dezer dagen “zo veel tijd als nodig” besteden aan het aanhoren van hun verhaal.

Tijdens zijn reis in januari naar Chili kreeg de paus scherpe kritiek van misbruikslachtoffers omdat hij het drietal niet serieus zou hebben genomen. Franciscus verdedigde toen de Chileense bisschop Juan Barros die Karadima gesteund zou hebben. Hij maakte later zijn excuses.

Karadima werd in 2011 na een kerkrechtelijk onderzoek door de Congregatie voor de Geloofsleer schuldig bevonden aan seksueel misbruik. Hij werd niet veroordeeld tot laïcisatie maar wel tot een levenslang teruggetrokken bestaan van “boete en gebed”. De civiele strafzaak in Chili tegen Karadima leidde niet tot een vervolging, omdat de vergrijpen volgens het Chileense strafrecht waren verjaard.

Binnenkort komen de Chileense bisschoppen naar Rome om met de paus te vergaderen over de diepe crisis in de kerk die door het seksueel misbruik is veroorzaakt.

KRO