De aanhoudende spoorstaking van het personeel van de SNCF, de Franse nationale spoorwegmaatschappij, heeft steeds ernstigere gevolgen voor de bedevaarten naar Lourdes. Groepen moeten vaak in extremis op zoek naar alternatief transport.

Om de twee jaar trekken ruim 10.000 jongeren van de acht bisdommen van Île-de-France, de regio rond de hoofdstad Parijs, op bedevaart naar Lourdes. De bedevaart van 17 tot 22 april 2018 valt dit jaar samen met de staking van de spoorwegarbeiders op de avond van de zeventiende. Daarom maken dit jaar 8.000 jonge pelgrims de bedevaart met de bus, zegt de verantwoordelijke van de jongerenbedevaart, Raphael Arenou. We hebben onderhandeld over een transport met acht treinen. Daarvan zullen er slechts twee daadwerkelijk vertrekken.

Ook vele andere bedevaarten raken door de staking danig in de problemen. Alain Baty, de voorzitter van de Mayenne Hospitaliteit in Lourdes, zegt dat er tussen 3 april en 28 juni ruim 215 bedevaarten naar Lourdes zijn gepland. Ik heb de SNCF al gewaarschuwd voor de gevolgen voor Lourdes, de op één na grootste hotelstad van Frankrijk. Vele pelgrims zijn voor hun vervoer afhankelijk van anderen. Hun situatie is gecompliceerd. Zonder de toelating voor twee speciale bedevaarttreinen op 17 april was er een zwaar probleem geweest, zegt Marie Lhermitte, van de Nationale Vereniging van Diocesane Bedevaarten.

KerkNet