De Algerijnse regering heeft toestemming gegeven om negentien katholieke martelaren in Oran zalig te verklaren. De zaligverklaringsmis zal binnen enkele maanden in de Algerijnse stad plaatsvinden. Dat heeft de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken gezegd voor een Franse televisiezender.

In januari gaf paus Franciscus Pierre Claverie en zeventien anderen de status van martelaar. Allen werden tijdens de Algerijnse Burgeroorlog (1991-2002) om het leven gebracht. Onder hen waren de zeven Franse trappisten van Tibhirine: Christian de Chergé, Bruno Lemarchand, Paul Favre Favre-Miville, Christophe Lebreton, Luc Dochier en Michel Fleury.

De dominicaan Pierre Claverie was bisschop van Oran van 1981 tot zijn liquidatie op 1 augustus 1996. Tegelijkertijd werd ook zijn chauffeur, Mohamed Bouchikhi, vermoord.

De trappisten van Tibhirine werden in maart 1996 uit hun klooster ontvoerd. Over de identiteit van de ontvoerders en moordenaars bestaat onduidelijkheid. Volgens de officiële verklaring waren het moslimfundamentalisten van het GIA (Groupes Islamiques Armés); ook wordt beweerd dat de monniken per ongeluk door het Algerijnse regeringsleger waren gedood.

De andere martelaren zijn: broeder Henri Vergès, zuster Paul-Hélène Saint-Raymond, zuster Esther Paniagua Alonso, zuster Caridad Álvarez Martín, pater Jean Chevillard, pater Charles Deckers, pater Alain Dieulangard, pater Christian Chessel, zuster Angèle-Marie Littlejohn, zuster Bibiane Leclercq en zuster Odette Prévost.

KRO